Κατασκηνωτικά προγράμματα και εξορμήσεις

Μια ακόμη σημαντική δραστηριότητα για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και  η συμμετοχή των παιδιών στη κατασκήνωση της Κιβωτού του Κόσμου στη Ραφήνα.  Η κατασκήνωση ουσιαστικά  ξεκινά τη λειτουργία της τον Απρίλιο, όπου τα παιδιά και το προσωπικό της Κιβωτού, απασχολούνται εκεί δημιουργικά τα Σαββατοκύριακα, ενώ μετά το κλείσιμο των σχολείων, τα παιδιά συμμετέχουν ανά ηλικιακές ομάδες στις 4 κατασκηνωτικές περιόδους που υπάρχουν και περνούν ευχάριστα και ξέγνοιαστα τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στην  κατασκήνωση συμμετέχουν  όλα τα παιδιά  που συμμετέχουν στα προγράμματα του κέντρου εκπαίδευσης – στήριξης και  φροντίδας του παιδιού.

Ο στόχος του κατασκηνωτικού  προγράμματος είναι διττός.

Πρωτίστως, έχει ως βασικό μέλημα την κάλυψη  των καλοκαιρινών διακοπών  των παιδιών,  ώστε να ξεκουραστούν, να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν. Δευτερευόντως, μαθαίνουν να λειτουργούν σε  ομάδες, αναπτύσσοντας έτσι το αίσθημα και τη σημασία της ομαδικότητας καθώς και  τον υγιή συναγωνισμό και ευγενή άμιλλα.

Όλες οι δραστηριότητες, τόσο οι  σωματικές όσο και οι ψυχικές έχουν ως στόχο να ασκηθούν πνευματικά τα παιδιά  και να χτίσουν το χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους βάσει των αξιών και  των ανθρώπινων ιδανικών. Η ψυχική άσκηση των παιδιών αποτελεί βασική  προτεραιότητα  και μέσω των νουθεσιών του  πατρός Αντωνίου και των υπεύθυνων ομαδαρχών, τα παιδιά διδάσκονται αρετές.

Έπειτα, μέσα από επισκέψεις σε  ιερούς ναούς  και μοναστήρια, τα παιδιά  παρατηρούν και γνωρίζουν από κοντά αυτόν τον τρόπο ζωής και διδάσκονται με  παραδείγματα για το μεγαλείο της ορθόδοξης πίστης.

Επιπρόσθετα, διδάσκονται να  αγαπούν και να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον, μαθαίνουν να ανακυκλώνουν  και να προστατεύουν τη φύση. Αυτόν τον τρόπο ζωής προσπαθούν να υιοθετήσουν και  στην καθημερινότητά τους, συμβάλλοντας έτσι και στην αφύπνιση της οικολογικής  συνείδησης.

Άλλες δραστηριότητες που  λαμβάνουν χώρα στην κατασκήνωση της Κιβωτού του Κόσμου είναι:

·         Αθλητικές

·         Αθλοπαιδείες

·         Ολυμπιάδα παίδων

·         Καλλιτεχνικές

·         Θεατρικές παραστάσεις

·         Μουσικές παραστάσεις

·         Διδακτικές μέσω ομιλιών που αφορούν τα  ίδια τα παιδιά

·         Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Στο σύνολό του, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα στοχεύει στην ξεκούραση και την ψυχαγωγία των παιδιών, συμπληρωματικά πάντα με το κομμάτι της εκπαίδευσης και της διδαχής.

  Εξωτερικές ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες

Στα προγράμματα της Κιβωτού του Κόσμου, κατά τη διάρκεια κάθε σχολικού έτους, για την  ολοκληρωμένη ψυχαγωγία και διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας,  πραγματοποιούνται δραστηριότητες έξω από τον χώρο του Κέντρου Ημέρας, όπως επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, κινηματογράφος, αθλητικές δραστηριότητες, μουσικές εκδηλώσεις, ψυχαγωγικές δραστηριότητες κλπ. 

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν δεκάδες  επισκέψεις, που διοργανώθηκαν με σκοπό την απόκτηση νέων εμπειριών, ερεθισμάτων, εικόνων και συναισθημάτων, τα οποία στη συνέχεια γίνονταν αντικείμενο επεξεργασίας και συζήτησης με τα παιδιά.

Learn about our actions